neděle, května 28, 2006

Osobnosti cisterciáckého řádu

Bernard z Clairveaux

Bernard z Clairveaux se narodil r. 1090 ve Fontains ve Francii poblíž Dijonu. Jako mladý byl poslán do školy v Chatillon sur Seine, kde projevil svůj zájem o literaturu, poezii a o oddanost Matce Marii.V roce 1113, ve svých 30 letech vstoupil do cisterciáckého kláštera v Citeaux. O tři roky později byl poslán do Clairveaux, kde působil jako opat. V roce 1120 napsal své první práce De Gradibus Superbiae et Humilitatis a De Laudibus Mariae. Jeho otec byl rytíř. Ten však zahynul během první křížové výpravy.

Bernard se horlivě brojil proti vzdoropapežům, které považoval za zhoubce křesťanské jednoty. Bojoval proti pohanům, prohlašoval se za nepřítele filozofů. Prosazoval však hledání mystické cesty k Bohu. Spojení s Bohem šlo dle jeho názoru dosáhnout v rozjímání a hlubokém osobním prožitku. Z jeho díla velmi často citoval Jan Hus, především ve svém díle Dcerka.

Kritizoval papeže za to, že se stará především o světské záležitosti, a to navíc vojenskou cestou. Byl papalistou, uznával důležitost a oprávněnost papežské funkce, nikoli však jeho zásahy do politického a nenáboženského dění.
(Zdroj:http://buh.kvalitne.cz/krestanstvi/vypisky/pocatkyscholastiky.htm)

Poté co Bernard vyrostl, stal se jedním z nejvlivnějších mužů křesťanství. Byl dokonce vlivnější než papež.Nicméně nikdy během svého života nikdy neztratil svou oddanost Matce Marii a jeho teologické práce nikdy neztratily svůj význam.