úterý, března 20, 2007

Setkání mládeže Strážnice

Evropské setkání mládeže ve Strážnici

Purkyňovo gymnázium Strážnice se stalo od 12.3. do 16.3.2007 místem setkání mládeže ze 4 zemí – Německa, Francie, Anglie a České republiky.

Historická aula gymnázia tak mohla přivítat 36 studentů a 11 učitelů, kteří již druhým rokem společně pracují na mezinárodním projektu Socrates Comenius „Benediktini a cisterciáci, evropská hnutí.“

Cílem tohoto setkání bylo vzájemně se informovat o činnosti cisterciáckých a benediktinských řádů v Evropě, poukázat na jejich současnou činnost a pochopit tvůrčí a myšlenkový odkaz těchto řádů pro křesťanskou Evropu. Neméně důležitým cílem bylo poznání různých evropských kultur, jazykové zdokonalení a seznámení se s historickým bohatstvím České republiky.

Studenti Purkyňova gymnázia ubytovali své zahraniční spolužáky ve svých rodinách a velmi dobře se o ně starali. Učitelé školy zorganizovali náročný týden plný aktivit a výletů.
Děti mohly pracovat ve 4 workshopech tematicky zaměřených na hudbu, moderní umění, práci s fotoaparátem a kamerou a na porovnání vývoje cisterciáckých řádů ve 4 evropských zemích. Výlet do poutního místa Velehrad a nedalekého archeologického muzea Modrá poukázal na tradici křesťanství na Moravě a dokumentoval význam Sv. Cyrila a Metoděje jako duchovních spolutvůrců Evropy. Návštěva cisterciáckého opatství ve Vyšším Brodě, procházka Českým Krumlovem, slavnostní setkání se strážnickým starostou a prohlídka skanzenu se staly dalšími nezapomenutelnými zážitky tohoto týdne.

Pro mě jako koordinátora projektu a učitele cizích jazyků však byla nejvíce inspirativní závěrečná prezentace výsledků práce jednotlivých workshopů. Samostatné vystupování žáků, jazyková pohotovost, tvůrčí přístup k daným úkolům a vzájemná spolupráce – to vše mne přesvědčilo o tom, že mladí lidé dokáží lépe a srozumitelněji formulovat a řešit problémy než dospělí. Je obzvláště potěšující, že strážničtí studenti v této konkurenci velmi dobře obstáli.

Ludmila Mezuliáníková
koordinátorka projektu