neděle, července 02, 2006

Rok 2005/2006

Evropský vzdělávací projekt Socrates Comenius

Ve školním roce 2005/2006 se naše škola zapojila spolu se školami z Francie (College St Francois de Sales, 95, rue de Talant, Dijon), Německa (Pamina Schulzentrum Gymnasium Herxheim) a Anglie (Ilfracombe College, Worth Road, Devon) do spolupráce na tříletém mezinárodním projektu Socrates Comenius „Benediktini a cisterciáci, evropská hnutí“. Cílem tohoto projektu je pochopení, že kulturní Evropa vznikla na křesťanských základech, prohloubení jazykových znalostí studentů, navázání přátelství mezi mladými lidmi Evropy a boj proti rasismu a náboženské netoleranci.

V 1. roce práce na projektu se 16 žáků vyššího gymnázia se 3 učiteli prostřednictvím návštěv benediktinských opatství Rajhrad, Břevnov a Emauzy seznámili s historickými osobnostmi benediktinského řádu u nás, které se významnou měrou zasloužili o rozvoj křesťanské kulturní Evropy. Studenti si vytvořili vlastní webové stránky, kam umístili i anglicko-německá resumé vytvořených textů a fotogalerii míst, která navštívili. Vyvrcholením roční práce na projektu byla partnerská návštěva gymnázia v Herxheimu – Německo, Porýní Falc. Během týdenního květnového pobytu (8.5. – 13.5.2006) se naši žáci spolu s ostatními účastníky „Setkání evropské mládeže“ aktivně zapojili do práce ve workshopech, tematicky zaměřených na boj proti rasismu a náboženské netoleranci. Cestování a možnost bydlení v rodinách významně rozšířily znalosti reálií a jazykové kompetence žáků. O významu této akce byla uveřejněna zpráva v regionálním tisku Rovnost-Slovácko. Finálním produktem 1. roku byl kalendář a „PowerPointová“ prezentace průběhu celého roku, kterou se škola mohla pochlubit na odborném semináři v Brně (srpen 2006).

Ve 2. roce práce na projektu se žáci v průběhu návštěv cisterciáckých opatství seznámili s gotickou architekturou a výtvarným uměním klášterů v Tišnově, Vyšším Brodě a Velehradu, zúčastnili se v adventní době nádherného koncertu Schola Gregoriana Pragensis a organizačně zajistili „Evropské setkání mládeže“ ve Strážnici. Finálním produktem tohoto 2. roku byl film natočený společně žáky z Francie, Německa, Anglie a České republiky v průběhu evropského týdne ve Strážnici.

Ve školním roce 2007/2008 vyvrcholí tento projekt setkáním studentů v Anglii a v květnu 2008 závěrečným slavnostním shromážděním ve Francii za přítomnosti tisku a televize. Již nyní však mohu konstatovat, že žáci získali prací na projektu mnoho dovedností, které mohou na vysoké škole dobře zúročit. Především byli velmi pozitivně motivováni k praktickému užívání cizích jazyků, zdokonalili se v oblasti ICT – tvorba webových stránek, práce s programy Microsoft Office, s digitálním fotoaparátem a kamerou, naučili se slovem a písmem prezentovat výsledky své práce a aktivně pracovali s poznatky získanými dříve v hodinách dějepisu, základů společenských věd a výtvarné výchovy.
Mgr. Ludmila Mezuliáníková
koordinátorka projektu